Căutare MDM

Buletin

Este chiptuning-ul RĂU pentru motor?

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 15 ani și 8 luni #10773 prin manual-mecanic
Salut, mă gândeam să instalez un chip de tuning pe Peugeot-ul meu 306 XR 1.8 16V din '99 și toată lumea spune că e bine să instalezi cipul pe orice mașină (cu injecție electronică, adică are computer de bord). și am căutat peste tot, și scrie că crește puterea unei mașini cu 12% în fiecare treaptă de viteză și la mașinile cu turbo până la 24%, și că reduce consumul, și că poluează mai puțin, asta e bine, dar am aflat prin intermediul unui prieten mecanic că, da, poți obține toate astea, dar că e rău, pentru că atunci când bagi cipul, face să ajungă mai puțin combustibil la el, (de aceea consumă mai puțin) și mărește admisia de aer, de aceea obții mai multă putere, dar ce nu-ți spune nimeni este că la motoare combustibilul servește și la răcirea chiulaselor, iar dacă scoți combustibilul, obții mai puțină răcire, și încă ceva, motorul vine din fabrică cu acea putere, (să ne gândim o clipă că motorul este o bombă care este proiectată să explodeze cu o forță de 100, ca să zic așa, și dacă reglam această bombă și o facem să detoneze cu o forță de 120, pentru care nu este proiectată, o facem să se rupă mai repede), ei bine, trecând la subiect, nu știu exact cum toate... asta e, pur și simplu aflu peste tot, spun că e bun (poate pentru că vor să ți-l vândă cu orice preț) dar nimeni nu-ți spune asta, sper că mă poate ajuta cineva să înțeleg asta. și ce mă sfătuiți dacă îl instalez sau nu, vă mulțumesc foarte mult, iar dacă ce am spus e greșit, scuzați-mă, sunt electronist, nu mecanic, și dacă cineva se pricepe bine, vă rog să-mi explicați, salutări

Vă rugăm să vă conectați sau să creați un cont pentru a vă alătura conversației.

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 15 ani și 8 luni #10833 prin manual-mecanic
Răspunsul lui Manual-mecanica la subiectul Re: Este chiptuning-ul Defect pentru motor?
Iată răspunsul la cealaltă postare:

Uite, în toate mașinile „moderne”, motoarele sunt controlate de o unitate de comandă electronică (ECU) sau un computer, numit și unitate de control. Toți parametrii relevanți, cum ar fi momentul/cantitatea injecției, momentul aprinderii, presiunea turbo, reglarea lambda etc., sunt monitorizați și corectați de un software în cadrul unui procesor care asigură respectarea cerințelor de turație a motorului. Acest software este dezvoltat de producător pentru fiecare tip de motor individual. Producătorul se preocupă în primul rând de crearea unui software care include simularea unui număr maxim de situații și circumstanțe de conducere. Aceasta înseamnă schimbarea factorilor și condițiilor, cum ar fi calitatea combustibilului, influențele meteorologice, altitudinile diferite, standardele specifice de emisii din diferite țări și multe altele. Așadar, producătorul se confruntă cu o situație dificilă, trebuind să găsească un compromis pentru a include fiecare dintre acești factori (în software-ul său). Sarcina este și mai dificilă prin luarea în considerare a diferitelor obiceiuri de conducere. Cu un stil de conducere sportiv, de exemplu, trebuie să respecte în continuare legile de mediu, dar trebuie să garanteze și că un turist în străinătate care folosește benzină inferioară poate continua să tracteze o remorcă prin munți.
Considerațiile comerciale și calculele economice sunt, de asemenea, luate în considerare în dezvoltarea software-ului, iar acest lucru (împreună cu alți factori) înseamnă că motoarele de producție (de masă) au o variație (toleranță) largă în ceea ce privește puterea și cuplul lor. Pentru a echilibra aceste toleranțe, programatorul software pentru serie include unele limitări, rezultând în faptul că toate motoarele furnizează (aproape) aceeași putere și cuplu. Cuplul, de exemplu, este de obicei controlat de ECU pentru comoditate.
Din toate cele de mai sus, rezultă că software-ul pentru computerul de producție este de fapt doar un compromis. Aici, în Mexic, Volkswagen produce unități ale aceluiași model care fie călătoresc aici, în tropice, fie merg până în Alaska, toate cu același mic program.

Aici începe munca chiptunerului: modifică, adaptează și schimbă software-ul într-un mod specific, respectând condițiile reale ale vehiculului, respectând toleranțele, dar într-un mod mai individual. Este foarte important ca toate funcțiile de protecție, cum ar fi anti-detonare, de exemplu, să fie respectate în continuare.
Adaptarea specifică a hărților, precum și deblocarea limitelor de cuplu și viteză, are ca rezultat o putere mai mare și, în același timp, reduce consumul de combustibil (ușor).

Din cele explicate, este evident că chiptuning-ul nu pune în pericol în mod inutil motorul sau alte componente. Cert este că și persoanele cu mașini mai puternice le folosesc și uneori le abuzează, ceea ce poate duce la o uzură mai mare și la defecțiuni premature.

De aceea este foarte important ca tunerul să știe cu adevărat ce face. Acesta este probabil cel mai dificil lucru de găsit pentru o companie sau o persoană profesionistă și reputată. Acestea vă vor oferi, de asemenea, o garanție pentru modificarea lor, care, în general, ar trebui să includă motorul, transmisia, turbo-ul și ECU-ul.
În cele din urmă, personal nu recomand chiptuning-ul pentru mașinile aspirate natural. În medie, vă puteți aștepta la o creștere a puterii de doar 7% și, în opinia mea, acest lucru nu merită. Dar fiecare are de spus.

Sper că acest răspuns vă va ajuta. Cu cele mai bune gânduri, Jueja

Vă rugăm să vă conectați sau să creați un cont pentru a vă alătura conversației.

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 15 ani și 2 luni #13977 prin manual-mecanic
Răspunsul lui Manual-mecanica la subiectul Re: Este chiptuning-ul Defect pentru motor?
Salut!

Mă gândesc și eu să-mi cipesc vechiul Stilo 1.6 cu cei 200.000 km ai săi. În momentul de față, nu prea mă interesează dacă se strică, dar trebuie să recunosc că încă merge ca mătasea și ia virajele ca o ticăiată, așa că nu mă pot decide.

Cum spune Jueja, cea mai grea parte este să găsesc un service auto de încredere, pentru că un lucru pe care îl iau de la sine înțeles și sper că asta te ajută, este că motoarele de astăzi vor fi construite la o toleranță care poate suporta puterea suplimentară pe care le-ar da-o cipul.

Totuși, este adevărat că creșterea de putere este foarte mică.

Noroc