Buna ziua
Am achiziționat un motor de ștergător de parbriz și am vrut să-l folosesc pentru un proiect pe care îl am în minte și am vrut să știu cum ar trebui să conectez motorul la un transformator pentru a-l putea folosi.
Sistemul de alimentare pe care vreau să-l folosesc pentru motor este practic un transformator de 220v la 12v sau orice altceva și un regulator de tensiune (regulator de intensitate, potențiometru, variator sau cum vreți să-i spuneți) pentru a putea regla viteza motorului de la 0 RPM la Max RPM, problema este că motorul are un ștecher conectat cu 5 cabluri (verde, roșu, negru cu dungă mov, maro cu dungă gri sau alb și maro), momentan am testat motorul cu un transformator de 9v - 500 mA și am reușit doar să-l fac să se rotească la aproximativ 20 - 30 rpm într-o direcție sau alta conectând cablurile verde și maro, cu restul cablurilor am încercat tot felul de combinații și am reușit doar să fac motorul să facă zgomot și să nu se rotească sau nimic.
Așadar, vă cer ajutorul pentru a-mi arăta cum să conectez cablurile motorului astfel încât acesta să se rotească la viteză maximă și, în același timp, viteza să poată fi reglată de la 0 RPM la turația maximă.
Aș vrea, de asemenea, să-mi spuneți ce tensiune, amperi și wați trebuie să furnizeze transformatorul pentru a obține turația și cuplul maxim al motorului.
și ar fi posibilă creșterea tensiunii între 2 și 4 volți pentru o durată maximă de 1 minut pentru a crește viteza maximă a motorului, fără a deteriora sau reduce durata de viață a acestuia.
Iată câteva fotografii cu motorul:
PS. Modelul motorului este: Bosch 0390241307 CEP12V
mulțumesc