Căutare MDM

Buletin

Probleme Citroen Xsara Picasso 1.8 TPS

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 16 ani și 10 luni #5679 prin manual-mecanic
Probleme Citroen Xsara Picasso 1.8 TPS Postat de manual-mecanica
Bună ziua:
Am un Citroen Xsara Picasso 1.8 16V (2000). De ceva vreme motorul merge îngrozitor. Nu prinde viteză și când apeși accelerația (de exemplu la o trecere de nivel sau ceva de genul) în loc să accelerezi, parcă se îneacă, până la punctul de a se opri!!!.
Manevrarea mașina la viteză mică este înnebunitoare, deoarece accelerează sau se oprește singură.
Din câte mi-a spus mecanicul, problema este la TPS sau (cred că îl numea și...senzor de accelerație).
Problema este că, din câte spune el, acest senzor nu vine separat. Că trebuie să cumperi întregul modul și că costă în jur de 400 € (manopera nu este inclusă).
Întrebările mele sunt:
De unde pot face rost de acest TPS stivuit?
Mă poate ajuta cineva, să-mi spună unde este „gadgetul” menționat anterior și cum se înlocuiește?

Cu stimă și vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Vă rugăm să vă conectați sau să creați un cont pentru a vă alătura conversației.

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 16 ani și 10 luni #5688 prin manual-mecanic
Răspunsul lui Manual-mecanica la subiectul Re: Probleme cu TPS-ul unui Citroen Xsara Picasso 1.8
De unde ești? Întreb pentru că, dacă ești din Madrid sau din apropiere, pot să-ți recomand pe cineva sau să te ajut să găsești senzorul de poziție a clapetei de accelerație.

Dacă senzorul este Bosch, rețeaua de service-uri Pedro Sanz îți poate face rost de piesă folosind numărul de referință (este unul dintre furnizorii Bosch Car Service).

În orice caz, când un senzor de poziție a clapetei de accelerație se defectează, se aprinde martorul de avarie, deoarece are un sistem de informare reciprocă care permite motorului să continue să funcționeze în ciuda piesei defecte și informează ECU-ul că se întâmplă ceva ciudat cu acea piesă.

Dacă martorul de avarie nu s-a aprins, s-ar putea datora unei admisii de aer necorespunzătoare în galeria de admisie. Asta înseamnă că, deși debitmetrul și senzorul de clapete de accelerație funcționează, intră aer din exterior fără ca ECU-ul să observe, falsificând datele și raportul de amestec.

Rezultat, motorul accelerează singur (când sonda lambda detectează că amestecul este prea sărac), la accelerarea pentru depășire sau ieșirea de la un semn de cedare motorul „dă greș” (pentru că în acel moment unitatea de control injectează conform unor date prestabilite și nu corectează cu sonda lambda decât după o secundă), e dificil să menții un ralanti rece dacă nu accelerezi puțin... pe scurt, motorul merge ciudat dar nu se aprinde niciun bec nicăieri, ăsta e simptomul.

Vă rugăm să vă conectați sau să creați un cont pentru a vă alătura conversației.