Acum da, te referi la un culbutor, uită-te dacă se rupe acesta, îmi vin în minte mai multe lucruri: că distribuția e dezechilibrată (sau vreo problemă la întinzător) încât lipește pistonul de supapă... dar l-ar îndoi și pe acesta... (la 1.6 HDi au lanț și întinzător care unește cei doi arbori) - că tachetul nu funcționează bine, - că axul culbutorului e blocat din cauza lipsei de lubrifiere, că chiulasa a fost rectificată prea mult... presiunea excesivă a uleiului din cauza unei defecțiuni la refularea pompei de ulei poate avea legătură cu umplerea tacheților. Verifică nivelul uleiului, fără a depăși niciodată marcajul, măsoară presiunea de lubrifiere la ralanti și la 4000 rpm pentru a vedea dacă e excesivă și mai ales distribuția (pentru orice eventualitate). Uite, am turat un Opel pe care îl aveam și s-au rupt toate cele 4 supape de evacuare... supapele au sărit când a trecut de la 4000 rpm la vreo 8000 rpm... dintr-o dată... (l-am băgat în treapta a 2-a în loc de a 4-a... hehehe!!!...) și, destul de ciudat, s-au rupt doar cele 4 supape de evacuare, supapele de admisie nu, chiar și semiconurile au ieșit... Nu cred că e cazul tău. Va trebui să verifici ce s-a menționat, presiunea uleiului, distribuția (inclusiv întinzătorul) și să observi dacă sunt semne de blocare pe axul culbutorului sau pe arborele cu came dacă prezintă vreun simptom pe cama care face contact. Ei bine, nu te mai plictisesc, spune-ne ce ai mai văzut. Cu stimă!!
*lucrurile, în mecanică, nu se întâmplă în mod normal din cauza „ghinionului”