Salut tuturor, Walter: Acest comportament pe care îl descrii, conform căruia cilindrul 2 funcționează aproximativ 20 de secunde după conectarea injectorului și apoi se oprește, apare când se afișează verificarea (P0300) sau când ștergi eroarea și ECU-ul motorului nu are coduri? Sau nu există nicio diferență? Am citit și eu niște postări foarte bune pe un site australian unde există mai multe cazuri similare. Aproximativ O TREIME din cazurile de p0300 au fost cauzate de contacte proaste la masă, în special în ECU, un alt procent s-a datorat
problemelor CKP și/sau CMP (verificați „dinții” unde CKP afectează (rupturi, deformări etc.) și un alt procent important de rateuri au fost cauzate de probleme mecanice (aparent probleme cronice la nivelul supapelor de evacuare ale motorului (se blochează intermitent), la început cu neîncredere am început să verific buletinele tehnice GM (fosta Daewoo) și acestea raportează un procent de cazuri în care p0300 este afișat din acest motiv. Revenind la ceea ce spun gringos, există câteva cazuri în care, după ce au încercat totul, au schimbat ECU-ul cu altul și și-au dat seama că orice ECU pe care l-au pus în acel motor afișa p0300, în plus au verificat ECU-ul original al mașinii în altele și a funcționat ok (au exclus cu siguranță o problemă electronică), în acest caz au găsit defectul la demontarea galeriei de evacuare și observarea acumulării mari de reziduuri pe supapa de evacuare, în ciuda kilometrajului redus al motorului.
În Buletinele de service pe care am putut să le citesc despre acest efect, blocarea supapelor de evacuare, nu a putut fi verificat direct într-un test de compresie, deoarece motorul se rotea prea încet (aproximativ 300 rpm) pentru ca problema să se manifeste și astfel să fie izolată. Citind puțin mai mult despre subiect, rușii raportează și ei probleme similare (p0300 foarte dificil de diagnosticat) adăugate la emisii ridicate (HC) și consum ridicat de combustibil (ardere slabă în motor) și după multe teste în mai multe cazuri similare cu al dumneavoastră, raportează probleme la chiulasă (supape).
În ceea ce privește blocarea intermitentă a supapelor, nu este un fenomen nou, apare de când există motoarele.
Am continuat să investighez și am găsit un buletin care raporta destul de multe cazuri similare, mașini cu 25.000 km sau mai puțin pe kilometraj. că după verificarea supapelor de evacuare ale motorului au observat o acumulare mare de reziduuri în acesta, în special în cazurile în care motorul este utilizat în multe călătorii scurte, de mai multe ori pe zi (de exemplu, în Chile autobuzele), deoarece temperatura motorului (supapelor) nu atinge o temperatură minimă pentru ca reziduurile din tija supapei să se incinereze și să nu... se acumulează în ea (similar cu ceea ce se întâmplă la bujia motorului). În plus, consultarea unei cărți (engine valve review) descrie acumularea de reziduuri în supapa de evacuare ca fiind unul dintre principalele motive pentru care o supapă a motorului se blochează și nu se închide atunci când corespunde permanent și/sau intermitent. În plus, descriu un fenomen pe care nu-l cunoșteam, și anume atunci când reziduurile se acumulează în supapă (din cauza creșterii greutății și în special a frecării cu ghidul supapei, aceasta se închide lent), iar dacă o supapă se închide mai lent decât în mod normal, diagrama de distribuție a supapelor în cilindru nu este completată de probleme, ceea ce ar putea provoca rateuri la aceasta (2), și recomandă, de asemenea, prudență la diagnosticare, deoarece testul de compresie nu arată întotdeauna această condiție (nu este infailibil). Acest fenomen se pare că crește mult în climatele reci la acea familie de motoare. Știu că ceea ce afirm poate părea ciudat, dar uneori lucrurile ciudate merg prost în anumite piese și acesta ar putea fi cazul, și este descris și în multe forumuri și buletine de service americane. Oh, am prevăzut-o, dar în buletinele de service GM (Daewoo) avertizează că dacă schimbați CKP sau ECU-ul motorului sau întregul motor, este foarte recomandat să efectuați procedura de învățare CKP, altfel s-ar putea să apară coduri (P1336, procedura de învățare CKP nu a fost efectuată). Cu cele mai bune urări și continuați tot așa, se pare că și americanii au avut acest tip de probleme cu aceste sisteme. Cu cele mai bune urări tuturor.