„Tehnica” este atât de complicat de detaliat aici, încât parcă aș explica cum face mătușa mea gogoșile care ies atât de bine...
În primul rând, permiteți-mi să vă spun că, dacă aluminiul nu se îmbină, este pentru că tensiunea superficială a materialului este mare, acest lucru se rezolvă cu borax (acid boric pentru sudarea cu flacără) și răbdare, încălzind mai întâi materialul înainte de a-l suda.
Pe de altă parte, vă spun că sudarea cu arc TIG a aluminiului are aproximativ 60% din rezistența mecanică a sudării cu flacără autogenă, iar sudarea cu arc acoperit (un electrod tradițional) special pentru aluminiu, nu ajunge nici măcar la 50%. Acest lucru se datorează faptului că se formează bule mici în interiorul materialului în timp ce îl sudați, într-un fel ca și cum ar fi spumă.
Dacă trebuie să sudați aluminiu, sfatul meu este să o faceți cu o flacără autogenă și aceeași tehnică folosită pentru lipirea cu tije de alamă (foarte similară cu tehnica folosită de instalatori cu țevi de tablă și cupru).
Mai întâi, încălziți piesele, având grijă să nu le topiți, deoarece aluminiul nu își schimbă culoarea când devine lichid. Apoi, încălzește tija de aluminiu și pune-o în borax. Cu flacăra torței îndreptată spre piese, apropie tija până când materialul picură pe ele.
Această tehnică oferă o rezistență mecanică de 100% în comparație cu aluminiul obișnuit, datorită absenței bulelor obișnuite. Problema este că una e să explici și alta e să o sudezi efectiv.
Dacă faci o treabă bună, du-o la cineva care știe cum să o facă și exersează cu alte lucruri până când ești suficient de priceput.
Cu cele mai bune urări și ai răbdare!