În opinia mea, motorina este cel mai murdar combustibil folosit în motoare (și păcură) datorită cantității de particule și funingine pe care o emite în timpul arderii. În ciuda noilor sisteme pe care le folosesc (EGR, FAP etc.), nu pot găsi un punct optim în care să nu se emită particule de funingine. Și dacă vrem să le reducem prin creșterea temperaturii de ardere, rezultatul este că creștem eliberarea de gaze NOX în atmosferă. Apoi, mai este problema degradării uleiurilor și a catalizatorilor sau filtrelor antiparticule (FAP), să vedem ce tratamente le aplică. Oricât de mult îl „pictează” companiile cât mai frumos și simplu posibil, nu este chiar așa. Pe scurt: petrolul este ceea ce a fost dintotdeauna.
Din ignoranța mea, cred că cea mai ecologică opțiune ar fi orice combustibil care nu provine din hidrocarburi, dar nici eu nu sunt un fan al motoarelor electrice, deoarece trebuie să producem și electricitate fie prin energie nucleară, fie prin centrale termice (deja ardem combustibili fosili...), pe lângă problema reprezentată de baterii în ceea ce privește reciclarea sau producția... ei bine, eu încă nu văd o soluție, dar te felicit pentru interesul și modul tău de gândire în ceea ce privește această problemă uriașă pe care aproape niciun guvern nu pare dispus să o rezolve sau să facă ceva în privința acesteia. Îi încurajez pe toți cei care gândesc ca tine să participe la acest subiect. Salutări!!