Căutare MDM

Buletin

sită pentru conducta de ulei turbo, da sau nu?

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 11 ani și 7 luni #45138 prin manual-mecanic
Răspunsul mecanicilor manuali la subiect: sită pentru conducta de ulei a turbocompresorului, da sau nu?
Salut prietene”, m-am gândit la asta, dar nu e loc în partea de șină, racordul e acoperit de catalizator... și mai sus, la intrarea turbo, între cele două melci... nu e o idee rea, altceva e să vezi ce filtru... acolo ar fi trebuit să pună sita, dar merge „împotriva curentului” și nu merită, dacă da, ar fi accesibilă pentru curățare la fiecare schimb de ulei...

Vă rugăm să vă conectați sau să creați un cont pentru a vă alătura conversației.

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 11 ani și 7 luni - Acum 11 ani și 7 luni #45143 prin manual-mecanic
Răspunsul mecanicilor manuali la subiect: sită pentru conducta de ulei a turbocompresorului, da sau nu?
Salut tuturor, ismael53, mă gândesc la acest subiect interesant, poate că soluția este să schimb uleiul de motor mai devreme. Nu știu câți kilometri recomandă producătorul să schimbe uleiul. Personal, am observat că producătorii au extins recent perioada de schimb de ulei la motoarele diesel, în unele cazuri mai mult decât este recomandat, în opinia mea. Tatăl meu are un Mazda BT-50, reprezentantul mărcii recomandă schimbarea acestuia la fiecare 15.000 km. Nouă ni s-a părut excesiv și de la început, în funcție de utilizare și condițiile de mediu (praf în suspensie) nu dăm mai mult de 5.000 până la 7.000 km între fiecare schimb, întotdeauna cu ulei semisintetic și aditiv Liquid Moly cu disulfură de molibden. Pickup-ul are în prezent 230.000 km și nu are probleme cu motorul. Cealaltă dată, la fiecare 30.000 km spăl motorul cu un ulei special pentru aceste scopuri (putere detergentă mare). După 10 minute de mers la ralanti, îl arunc și pun uleiul corespunzător. Recent am scos capacul supapelor, avea o mică scurgere și am fost surprins de puținele reziduuri acumulate în interiorul motorului. Am verificat și turbo-ul și totul era ok. Câți km recomandă Citroen să schimbi pentru Europa și ce ulei recomandați?
Cealaltă chestie, o experiență învățată în competiție (Chevrolet 6 cilindri 250) filtrul de ulei original nu era capabil să facă față debitului mare de ulei trimis de pompă (high flow), ne-am dat seama că metalele motorului erau deteriorate de murdărie și mici bucăți de metal provenite în special de la tacheții motorului, iar prima întrebare pe care mi-am pus-o în acel moment este ce se întâmplă aici, de ce trece murdăria în acea zonă a motorului, chipurile curată... tăind filtrul de ulei mi-am dat seama de supapa de bypass, având în vedere imposibilitatea prin regulament a utilizării sistemelor de lubrifiere cu carter uscat, carterul a fost modificat, motorul a suferit scăderi de presiune în curbe strânse, dar pe lângă asta, lipsa unei filtrări eficiente a lubrifiantului motorului a devenit evidentă... în final după ce am discutat situația în echipă (amator cu puține mijloace, dar cu un mare spirit competitiv și ingeniozitate, am stat treji de multe ori încercând să punem mașina pe pistă), am optat pentru instalarea unui filtru de la distanță, în afara motorului. S-au adaptat convenabil (nici spațiu nu era prea mult), în zona unde a fost inițial filtrul, am luat o bucată de aluminiu și am trimis-o strungului, acesta a făcut filetele și fitingurile pentru a o scoate în lateralul motorului, pentru a adapta filtrul, cu baza corespunzătoare de la un Mitsubishi Canter cu filtrul său, mult mai mare și de capacitate mai mare. Știu că asta are puțin de-a face cu problema cu Citroenul, dar mi s-a părut o experiență de împărtășit cu voi, rezolvând o problemă cronică la un cost redus. De fapt, înainte de a identifica problema, am pierdut mai multe motoare, mult timp și bani... iar soluția a fost simplă și economică. Salut, prietene.
Ultima editare: acum 11 ani și 7 luni de către .

Vă rugăm să vă conectați sau să creați un cont pentru a vă alătura conversației.

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 11 ani și 7 luni #45147 prin manual-mecanic
Salut, ce spui despre schimburile de ulei e foarte adevărat! Producătorul recomandă la fiecare 20.000 dacă îmi amintesc bine. Sunt atât de mult împotriva prelungirii acestor perioade, mai exact oricât de „sintetice” ar fi uleiurile în ziua de azi, unii deja recomandă la fiecare 30.000... îți poți imagina gradul de saturație al filtrului, și cum pe bună dreptate spui, nu trebuie să uităm să deschidem by-pass-ul filtrului... asta e realitatea... dar bineînțeles, oamenii fac rabat la ulei și apoi vine turbo-ul... și apoi se plâng de cei 1000 de euro pe care îi va costa „gluma”... Salutări tuturor!!!

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 11 ani și 7 luni #45148 prin manual-mecanic
Apropo, nu sunt deloc de acord cu adăugarea de aditivi în ulei. Dacă cineva a lucrat aici într-o fabrică de ulei (cunosc personal una), vă va spune de ce se întâmplă asta și, în special, degradarea sau ineficiența compușilor pe care uleiul îi conține deja atunci când sunt amestecați cu alți compuși incompatibili... altfel, este „marketing” comercial al unor șarlatani care vând aceste „produse miraculoase”. Oricine are o opinie contrară este invitat să investigheze subiectul.

• manual-mecanic
  • Autorul subiectului
  • Proaspăt pensionar
  • Proaspăt pensionar
Mai departe
Acum 11 ani și 7 luni #45150 prin manual-mecanic
Salut tuturor, nu mă refer la aditivi miraculoși, ci doar la disulfură de molibden, un produs vechi cu eficacitate dovedită. Liqui Moly vinde chiar uleiul gata preparat și preamestecat. Cealaltă chestie este că unsorile grafitizate cad în desuetudine din cauza introducerii disulfurii în industrie... Eu personal am încercat-o în multe cazuri și dă rezultate bune. Sunt de acord cu ismael53 în ceea ce privește utilizarea aditivilor de origine îndoielnică. Vorbesc despre o companie germană cu multă experiență în lubrifiere... În orice caz, aceasta este doar o opinie. Salutări tuturor.