Salut ismael53, ce subiect grozav ai abordat. În opinia mea, faci ceea ce trebuie schimbând acele microfiltre la intervale regulate. Opinia mea se bazează pe următoarele:
filtrele de ulei de motor, în cel mai bun caz, captează particule de 10 până la 20 de microni și mai mult, în timp ce microfiltrele pot capta impurități mult mai mici, de 3 până la 5 microni.
Deoarece toleranțele motorului (lagăre, piston, cilindru) sunt mai mari decât cele ale turbocompresoarelor moderne, filtrarea asigurată de filtrul principal este insuficientă, ceea ce duce la acumularea de impurități în această parte a turbocompresorului.
Celălalt lucru este că filtrele de ulei au o supapă de bypass internă. Când filtrul, în etapa anterioară schimbului de ulei, este deja foarte înfundat cu murdărie, această supapă de bypass se deschide, împiedicând astfel motorul să rămână cu o alimentare insuficientă cu combustibil. Este un rău necesar, nu la fel de dăunător pentru motor ca și pentru turbocompresor. În aceste cazuri, în opinia mea, acest microfiltru este esențial deoarece previne încorporarea impurităților mari în piesele metalice ale motorului, provocând anumite daune și potențial fatale rulmenților turbocompresorului. Am un bun prieten care lucrează la motoare miniere și îmi spune că, pe lângă microfiltrarea uleiului de motor, folosesc microfiltre specifice pentru turbocompresor, oferindu-i fiabilitate pe termen lung. De asemenea, studiază uleiul de motor și, în opinia lui, atunci când se utilizează lubrifianți cu vâscozitate foarte scăzută, din cauza grosimii peliculei lubrifiante, este foarte recomandat să se microfiltreze componentele cele mai predispuse la uzură prematură din cauza impurităților nefiltrate de filtrul principal, cum ar fi microfiltrarea necesară a motorinei în sistemele common rail. Știți, acele pompe au toleranțe foarte strânse, iar injectoarele au orificii minuscule. În cele din urmă, cred că câștigul de lubrifiere prin creșterea semnificativă a debitului de lubrifiere al turbocompresorului este minim, existând riscul de a introduce impurități mici care sunt gestionabile pentru un motor, dar „mari” și imposibil de gestionat pentru acea zonă a turbocompresorului, pur și simplu prin îndepărtarea acelor microfiltre. Cu respect.