Salut ismael53, ce subiect interesant ai abordat. Părerea mea este că ai dreptate să schimbi acele microfiltre la intervale regulate. Părerea mea se bazează pe următoarele:
filtrele de ulei de motor, în cel mai bun caz, captează particule în intervalul de 10 până la 20 de microni și mai mult; microfiltrele pot capta impurități mult mai mici, de 3 până la 5 microni.
Deoarece toleranțele motorului (lagăre, piston, cilindru) sunt mai mari decât cele ale turbocompresoarelor moderne în lagărele lor, filtrarea doar prin filtrul principal nu este suficientă, rezultând acumularea de impurități în această parte a turbo.
Cealaltă problemă este că filtrele de ulei au o supapă de bypass internă, atunci când filtrul, în etapa anterioară schimbului de ulei, este deja foarte înfundat cu murdărie, această supapă de bypass se deschide, evitând astfel ca motorul să rămână cu puțină irigare, un rău necesar, nu la fel de dăunător pentru motor, precum este pentru turbo, în aceste cazuri, în opinia mea, acest microfiltru este esențial pentru a preveni ca impuritățile mari, care se încrustează în metalele motorului, provocând anumite daune acestuia, sunt letale pentru lagărele turbo. Am un bun prieten care lucrează în domeniul motoarelor miniere și îmi spune că, pe lângă microfiltrarea uleiului de motor, folosesc microfiltre specifice pentru turbo, oferindu-i fiabilitate pe termen lung. Fac și studii asupra uleiului de motor și, în opinia lui, atunci când se folosesc lubrifianți cu vâscozitate foarte scăzută, din cauza grosimii peliculei lubrifiante, este foarte recomandat să se microfiltreze componentele cele mai predispuse la uzură prematură din cauza impurităților nefiltrate de filtrul principal, cum ar fi microfiltrarea necesară a motorinei în sistemele common rail. Știi că pompele au toleranțe foarte mici, iar injectoarele au orificii minuscule. În final, mi se pare că câștigul de lubrifiere prin creșterea semnificativă a debitului de lubrifiere al turbo este foarte mic, existând riscul apariției unor impurități mici care sunt gestionabile de un motor, dar „mari” și imposibil de gestionat pentru acea zonă a turbo, prin îndepărtarea acelor microfiltre. Salutări.