Salut, nu m-am putut abține să nu râd când ai pomenit de chinezi... vina pentru toate porcăriile pe care le respiră, în afară de mașini, este

„lăcomia” lor productivă cu orice preț... substanțe chimice aruncate în râuri, centrale termice care funcționează la putere maximă... și nefiltrate... nu vom face un nou tratat de la Kyoto aici, sunt de acord că catalizatorul joacă un rol important (dar doar până la un anumit punct), reduce monoxidul de carbon, dar restul... e încă de demonstrat.

Dacă am pune catalizatorul într-un motor cu carburator, crezi că nu și-ar face treaba? Știind că funcționează prin temperatură, ar fi interesant să facem experimentul (deși nu avem senzor de oxigen) să vedem ce valori %CO ne-a dat în comparație...
Acum parcă am auzit undeva că la motoarele diesel, catalizatorul nu este atât de eficient pe cât s-a spus inițial... asta e o altă dezbatere!

În ceea ce privește prețul, trebuie spus, în dezacord cu opinia colegului meu Fiat, că acestea au într-adevăr un preț mare, justificat (în afară de intermediari, designeri etc.) de materialul din care sunt fabricate, mai degrabă decât de costul de producție, de exemplu. Catalizatorul și metalele din care sunt fabricate (paladiu etc.), sau faimoasa sondă de oxigen „lambda” (zircon

), debitmetrul cu fir „platină” etc. sunt necesare pentru eficacitatea și precizia lor, dar ca orice, se degradează, personal prefer să schimb faimoasele jeturi „de bronz”

ale unui carburator cu 3 euro = 2 bucăți

, pe aici, carburatoarele pe care le-am văzut sunt eficiente, simple, necesită foarte puțină întreținere: faimoasele Solex, Piergburg, Webber... așa este, nu-mi aduceți un Stromberg aviation sau chestii de genul ăsta, nu sunt necesare pentru o mașină.. (asta e deja o chestie japoneză..

) Cât despre a putea diagnostica ce este în neregulă cu un carburator, dacă e o defecțiune, nu e atât de complicat pe cât pare, altceva e să-l adaptezi la un anumit motor și să știi de ce jet are nevoie etc... (asta e chiar frumos), și să ne lăsăm auzul să lucreze... intuiție... și apoi...apoi sabotul

(toate „nebunești”...) dar cu atenție, să nu se

apropie...Salutări!!!